Αναστάσιος Χριστοδούλου
Ιστορία
Κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα, στο μοναστήρι της Πελαγονίας, ζούσαν οι πρόγονοι της ευρύτερης οικογένειας Χριστοδούλου. Στο μοναστήρι κατοικούσε μια πολυπληθής ομάδα ελληνοβλάχων που δραστηριοποιούνταν στη βιοτεχνία και την αργυροχρυσοχοΐα. Το 1912, ο γιος της οικογένειας Χριστοδούλου, ο Αναστάσης, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρυσοχοΐα και την ωρολογοποιία, τέχνες με τις οποίες ασχολούνταν με επιτυχία ο αδερφός του πατέρα του, Κωσταντίνος Χριστοδούλου, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Ρουμανία ως τεχνίτης κοσμημάτων και ορολογιών. Από αυτόν εμπνεύστηκε και εκπαιδεύτηκε.
Έτσι ξεκινάει την δίκη του πορεία δημιουργώντας καλαίσθητα κοσμήματα και επισκευάζοντας παντός τύπου ορολογία πουλώντας τα στα τοπικά κοσμηματοπωλεία. Μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων η περιοχή του Μοναστηριού παραχωρήθηκε από τις μεγάλες δυνάμεις στην Σερβία και ο Αναστάσης υποχρεωτικά κατατάχθηκε στον Σερβικό στρατό, κάτι που καθόλου δεν του άρεσε και ήταν μακριά από τις προσδοκίες του. Έτσι απογοητευμένος από τις εξελίξεις και ωθούμενος από την βαθιά ελληνική του συνείδηση, αυτομόλησε από τον σερβικό στρατό, αφήνοντας πίσω τις επιχειρήσεις του πατέρα του, την περιουσία και τα όνειρά του.

Στη συνέχεια, κατέφυγε στην πόλη της Νάουσας, περίπου στα μέσα του 1913. Εκεί, ο Δήμος Νάουσας, για να στηρίξει τον νέο πρόσφυγα, τον διορίζει επιστάτη του νεοϊδρυθέντος Λαππείου Γυμνασίου. Παράλληλα, ωστόσο, δεν ξεχνά το αρχικό του όραμα και έτσι, σε ένα μικρό εργαστήριο, συνεχίζει και ασχολείται με τη χρυσοχοΐα και την ωρολογοποιία. Ένας από τους γιούς του, ο Κωσταντίνος, μετά τον πόλεμο, περίπου το 1966, ασχολείται με το εμπόριο και την επισκευή ωρολογίων και κοσμημάτων. Ο νεότερος από τους εγγονούς του πρωτοπόρου Αναστάση, ο Αναστάσης Χριστοδούλου του Κωσταντίνου, το 1992, ακολούθησε σταθερά την ίδια επαγγελματική πορεία, με αγάπη προς το αντικείμενο, διευρύνοντας τη μικρή μέχρι τότε επιχείρηση του πατέρα του μέσω μιας μεγάλης ανακαίνισης που έφερε νέα πνοή στο κατάστημα.
Η επιχείρηση σήμερα στεγάζεται στον ίδιο χώρο, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση, στο πιο κεντρικό σημείο της Νάουσας, στη γωνία των οδών Χωνού & Γ. Κωνσταντινίδη. Η πορεία που χάραξαν οι πρόγονοι της οικογένειας συνεχίζεται από τον δισέγγονο του Αναστάση, Κωσταντίνο Χριστοδούλου. Συνεχίζει να ασκεί το επάγγελμά του με αγάπη, αφοσίωση και επαγγελματισμό που πηγάζουν από την παράδοση της οικογένειας, αλλά και από τις σύγχρονες γνώσεις που απέκτησε μέσω σπουδών και πρακτικής εξάσκησης στην αργυροχρυσοχοΐα και την ωρολογοποιία, σε αναγνωρισμένες σχολές του χώρου. Η παράδοση συνεχίζεται σε ένα νέο υπερσύγχρονο κατάστημα και εργαστήριο που καλύπτει κάθε ανάγκη και φαντασία, ακόμη και των πιο απαιτητικών πελατών.
